У селу Борци одржано је традиционално дружење „Борачке чаројице 2023.“.

Мјештани Борака традиционално су обишли села Горњих Борака и од домаћина као поклон добили су мноштво поклона у новцу, слаткишима, храни, пићу и другим даровима.

Уз обилазак села, организовано је и традиционално дружење поводом овог традиционалног догађаја.

Уз храну, пиће и музику изабран је домаћин за наредну годину који је примио поштење и прихватио организацију за 2024. годину.

Организован је и традиционални ватромет, а хармоника је пружала посебну чар у току дружења.

„Срећни смо и задовољни великим одзивом учесника наших Чаројица, а огромну захвалност дугујемо и мјештанима који су нас дочекали са поклонима и захвалношћу што смо сачували традицију наших села и предака“, наводе у изјави за наш портал домаћини и учесници борачких Чаројице.

Чаројице су нешто што краси Горње Борке деценијама и вијековима, и по чему су препознатљиви, а мјештани су успјели ту традицију и да сачувају.

Село Борци је деценијама било исељенички крај, али у последњој деценији познато је по повратку, изградњи викенд насеља, али и по напору мјештана да сачувају традицију и обичаје предака.

Чаројице су стари српски обичај у коме учествују мушкарци (непаран број), гдје група маскираних особа обилази домаћинства, играјући и пјевајући прикупљају дарове-храну и пиће.

Учесници најчешће између себе подијеле главне улоге- млада, дјевер, стари сват, баба, дјед, јарац, мачка и слично.

По тумачењу етнолога, Чаројичари представљају поворке душа предака који доносе плодност.