Vijesti

ИДУ СЛАВЕ, а прасићи дупло скупљи него прошле године

За предстојеће празнике грађани Српске прасиће ће плаћати и до десет марака по килограму, што је готово дупло скупље у односу на исти период прошле године, кажу пољопривредни произвођачи.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је да се за предстојеће празнике може очекивати цијена прасића од осам до десет KМ по килограму.

Сточари се суочавају са високим цијенама житарица те уколико не би повећавали цијене, не би могли опстати.

“Сточни фонд се смањује, а ми смо приморани на смањене производње, јер немамо услова за опстанак”, казао је Маљчић и истакао да фармери не продају прасиће испод 30 килограма.

“На неким пијацама се могу пронаћи прасићи до 25 килограма, јер се фармерима не исплати да продају мање”, казао је Маљчић и додао да је понуда све мања, а цијене су све веће.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС, казао је да је тренутна ситуација веома лоша и да је потражња за прасићима велика.

“Прошле године кукуруз је подбацио, а фармери су преполовили своју производњу, па тако можемо очекивати и већа поскупљења”, казао је Бајић.

Раденко Ђукић, фармер, казао је за “Независне новине” да је потражња за прасићима велика, али да њих нема довољно.

“Велика је потражња, али тешко се на домаћем тржишту могу пронаћи прасићи за продају”, казао је Ђукић.

Синиша М. из Бањалуке, рекао је да планира набавити прасе за славу, али да је изненађен високим цијенама.

“Распитивао сам се на неколико мјеста, очекивао сам да ће доћи до поскупљења, али не баш оволиког. Свакако ћу прасе купити по садашњим цијенама, док је бар мало јефтиније”, казао је он.

(Независне новине)

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button