Kotor VarošVijesti

Которварошани контролисали крвни притисак

КОТОР ВАРОШ, 6. ОКТОБРА – Општинска организација Црвеног крста у Котор Варошу данас је испред зграде локалне управе организовала акцију мјерења крвног притиска, тјелесне тежине и висине, индекса тјелесне масе, те савјетовање и едукацију о кардио-васкуларним болестима, а прегледано је 50 Которварошана.

Љекар у Дому здравља “Свети Пантелејмон” Сања Имамовић рекла је да је осим бесплатне контроле, са грађанима обављен и разговор о превенцији срчаних болести.

“Нашим суграђанима дали смо савјете о здравом начину живота и правилној исхрани. Разговарали смо и о факторима и ризицима који утичу на обољење срца”, рекла је она.

Међу главним факторима ризика за развој болести Имамовић је навела неправилну исхрану, физичку неактивност, пушење, претилост и стрес, те указала на значај кретања и физичких активности на отвореном.

“Болести срца и крвних судова су водећи узрок смрти у свијету, а у Републици Српској од кардио-васкуларних обољења годишње умре око 7.000 људи”, закључила је Имамовићева.

Свјетски дан срца установљен је 2000. године с циљем информсања људи широм свијета о томе да су болести срца и крвних судова водећи узрок смртности у свијету.

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button