Матица српска је у 2023. години на подручју општине Котор Варош спровела теренско истраживање за потребе израде Батрахолошко-херпетолошког рјечника српског језика.

Магистру Дејану Милорадову, стручном сараднику Одјељења за књижевност и језик Матице српске, подршку у истраживачком раду на овим просторима пружили су свештеник из Врбањаца Драган Мијатовић и његова супруга Драгана Мијатовић.

Дана 25.12.2023. године, на Дан добротвора Матице српске, свештенику Драгану и његовој супрузи уручена је Захвалница за сарадњу, помоћ и подршку овој институцији.

„Велико нам је задовољство и част што смо били дио овог пројекта Матице српске. Наша мисија у овом свијету је да помажемо једни другима, јер на тај начин служимо животе Богу. Надамо се да ће сарадња наше заједнице, црквених и културних институција са Матицом српском бити настављена у будућем периоду“, наводи у изјави за наш портал свештеник Драган Мијатовић.

Сарадња наше заједнице са Матицом српском увод је у планирану будућу сарадњу са Матицом српском, коју ће наше црквене и културне институције тежити да остваре у наредном периоду.

Матица српска је најстарија српска просвјетна, културна и научна институција, основана 1826. године у Пешти.

Потреба националне хомогенизације, просвjећивања, као и издавања српских књига, били су основни разлози за формирање оваквог Друштва. Непосредни повод за оснивање Матице српске представљала је потреба за преузимањем Сербске летописи (каснијег Летописа Матице српске), најстаријег српског књижевног часописа и тада јединог српског гласила, коме је пријетило гашење.

Први предсједник Матице српске био је правник и књижевник Јован Хаџић, а први секретар правник и новинар Теодор Павловић.

Њено сједиште је у Новом Саду, а најстарија је матица на свијету.