КОТОР ВАРОШ, 6. МАРТА – Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и његов замјеник Младен Тривуновић посјетили су данас умјетничку галерију Бранка Русмира и том приликом истакли да је Русмир својеврстан амбасадор општине, који своју енергију умјетничким дјелима преноси на људе добре воље.

Ријеч је о сликару чија су дјела оцијењена најбољим критикама бројних домаћих и страних стручњака из свијета умјетности, а препознатљива су у Републици Српској, БиХ и земљама бивше Југославије.

Начелник Сакан је рекао да је сарадња локалне управе са овим истакнутим сликаром на високом нивоу, уз жељу да се настави и у наредном периоду.

“Слике Бранка Русмира биле су изложене у многим европским метрополама, што је од великог значаја за нашу локалну заједницу. Све праве вриједности су добро дошле, а ми ову желимо да његујемо и чувамо на обострано задовољство. У оквиру наших могућности и даље ћемо подржавати његов рад, јер су на већини његових слика природне љепоте Котор Вароша”, поручио је Сакан и додао да је Русмир рестаурираро слику “Косовке дјевојке” из 1997. године, која ће поново красити скупштинску салу.

Сликар Бранко Русмир се посљедњих мјесеци интензивно припрема за изложбе које ће се одржати у другој половини године у Републици Српској, као и за инострану изложбу у Бечу.

Велики умјетник из мале средине, сликар који живи сликарство, који је лутао и трагао, сликао у разним техникама и нашао се у сликању шпахтлом.

“Путем асоцијативне симболике желим да докучим нове хоризонте и нове изазове, тако да мислим да се у том погледу може много тога урадити. С обзиром на мој опус кроз грчку митологију и велико интересовање за антички свијет та симболика је и данас актуелна и желим се доказати и на том пољу”, истакао је Русмир.

На Бранковим сликама су и човјек и жена, и природа у ширем и ужем смислу, духовност и емотивност, а све је насликано колоритом који носи ведрину.

“И мала средина може изњедрити великог умјетника”- овако су са разлогом писали о сликару Бранку Русмиру. А да је велик умјетник потврђују нам његова дјела оцјењена најбољим критикама  од бројних домаћих и иностраних стручњака из свијета умјетности.

Свијет који га окружује, призоре из природе, људе, преображава својом умјетничком маштом у нешто мистично, духовно и тајанствено.

Мотиви, технике рада су различити, али на Русмировим сликама често можемо препознати симболе бијега од баналности живљења , од тзв. вакумираног времена.