КОТОР ВАРОШ, 7. МАРТА – Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Давор Прањић рекао је приликом посјете Котор Варошу да је његов циљ да у текућем мандату грађани Републике Српске хрватске националности активно учествују у изградњи своје заједнице, те буду здрав и конструктиван фактор.

“Настојаћемо да реализујемо нове пројекте за повратнике и интерно расељене људе свих националности, јер је Котор Варош општина са најмањом стопом незапослености и као таква је привлачна за живот”, рекао је Прањић који је данас разговарао са начелником ове општине Зденком Саканом о рјешавању проблема хрватског становништва на овом подручју и могућности реализације одређених пројеката.

Прањић је навео да је неопходно побољшати локалну инфраструктуру, путеве и водоводну мрежу, како би се створили услови за још снажнији повратак Хрвата у Котор Варош, и заједнички реализовати пројекте за опште добро свих мјештана ове локалне заједнице.

“Говорити о могућем повратку, поготово масовнијем, а притом занемарити све оне који овдје живе велика је и историјска грешка коју не смијемо понављати. Которварошани који су овдје остали током рата јесу и морају бити наш приоритет. Кроз пројекте ћемо помоћи свакоме, а онима који се желе вратити у свему оном што је могуће”, поручио је Прањић.

Сакан је истакао да је сарадња са представницима хрватског народа на високом нивоу и да је неопходно заједничким снагама рјешавати животне проблеме.

“Хрватска је чланица ЕУ и може нам много помоћи у вези са едукацијом о изради пројеката прекограничне сарадње и према претприступним фондовима, али и финансијски да допринесе рјешавању путне инфраструктуре како би се створили предуслови за повратак расељеног становништва”, нагласио је Сакан.

Састанку су присуствовали и представници Хуманитарно-културног удружења “Орахова”, који су истакли приоритете у намјери да реализацијом одређених пројеката оживе село у којем је прије рата живјело 350 породица.