КОТОР ВАРОШ, 27. МАРТА – Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан организовао је данас пријем за предсједницу Удружења произвођача воћа Котор Варош Силвану Стојановић и том приликом разговарано је о настојању да се одржи производња воћа на подручју општине, која има идеалне услове за развој шљива, крушака и јабука.

Ово је једно од ријетких удружења у овој области у Републици Српској које не постоји само на папиру, већ и нешто ради.

Начелник Сакан је рекао да они скоро сваке године организују посјете или одласке на сајмове, показне резидбе воћа, као и да врше подјелу садница члановима.

“Општина ће у оквиру својих могућности наставити да подржава рад овог Удружења, које је познато по активизму. Неће изостати ни подршка породици Стојановић, која производи ракију, мед, прополис капи и ликере. О кавлитету њихових производа најбоље говори велики број медаља на сајмовима широм Републике Српске, БиХ и Србије”, нагласио је Сакан и похвалио њихов ентузијазам у настојању да очувају ову традицију.

Поред редовних активности у Удружењу произвођача воћа Стојановићева и њен супруг Миленко узгајају крушке и житарице.

Међу више од 300 стабала крушака преовладава сорта Виљамовка, а опрашивачи су Санта Марија, Абате Фетел, Јунска љепотица и Тревушка.

“Ми смо до сада имали добру сарадњу са општинским руководством и након разговора са начелником Саканом и његовим сарадницима увјерена сам да ће она биди још боља у будућности”, истакла је Стојановићева.

Поред воћарства породица Стојановић се бави и пчеларством од 1998. године. Чланови су Удружења пчелара “Нектар”, а тренутно имају 40 кошница.

“Пчеларство је традиција наше породице, започета прије 25 годинa од стране мога оца, и сви заједно смо дали свој допринос у освајању и побољшавању технике пчеларења. Пчелињак се налази у воћњаку у Масловарама на око 400 метара надморске висине, у подручју гдје нема индустријских загађивача. Планирамо да повећамо број кошница у наредном периоду иако овај посао захтијева прилично времена, ангажовања, одрицања”, каже Стојановићева.

Посљедњих година произвођачима воћа највише проблема причињава мраз.

“Најгоре је што се појављују касни мразеви, а пошто су Масловаре на већој надморској висини, воће касније цвјета, неких 10 до 15 дана у односу на Бањалуку”, закључује ова воћарка и додаје како се често дешава да касни априлски мразеви десеткују род, нарочито шљива и крушака.

По њеним ријечима ништа није лако и за све што се жели урадити човјек мора да се и потруди.