Kotor VarošVijesti

Служен парастос за 16 убијених Срба у Сердарима

КОТОР ВАРОШ, 17. СЕПТЕМБРА – Код спомен-обиљежја у селу Сердари и на мјесном гробљу Кукавице у општини Котор Варош данас је служен парастос за 16 Срба, чланова породица Сердар, Тепић и Бенцуз, које су на данашњи дан прије 30 година убили припадници муслиманских снага.

Цвијеће код спомен-обиљежја положиле су делегације републичке Борачке организације, општинске Борачке организације Котор Варош, начелник општине Котор Варош Зденко Сака и породице невино страдалих жртава.

Њихова заједничка порука била је да је злочин у Сердарима један од највећих и најстрашнијих јер је почињен над недужним цивилима.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић  је истакао да за ово злодјело рука правде још није стигла злочинце муслиманских паравојних формација.

“Крајње је вријеме да се на адекватан начин процесуирају сви одговорни за овај, али и за друге злочине на простору БиХ, јер по броју осуђених и процесуираних особа испада да су само Срби били учесници протеклог рата”, нагласио је Остојић.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић је поручио да жртве овог злочина никада не смију бити заборављене.

“Познато је да је значајан број непријатељских војника учествовао у овом нападу, а само један човјек је процесуиран. Апелујем да они који дијеле правду то чине на основу чињеничног стања и тежине злочина, односно да адекватно осуде злочинце”, рекао је Савановић и додао да је једини гријех невино страдалих што су били православни хришћани.

Начелник Сакан је истакао да никада не смије бити заборављено оно што се 17. септембра 1992. године догодило у Сердарима и да се треба сјећати жртава, али и сваког борца који је бранио Републику Српску.

Парастос за убијене служили су парох врбањачки Драган Мијатовић и протојереј Станоја Зељковић.

Злочин у Сердарима један је од највећих и најмонструознијих који су почињени на подручју которварошке општине.

Најмлађа жртва злочина у Сердарима имала је четири, а најстарија 60 година.

У нападу на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко /60/, Босиљка /53/, Јеленко /31/, Радмила /21/, Славко /60/, Данка /54/, Драго /47/, Мирко /31/, Славиша /22/ и Споменка Сердар /19/, Љубица /40/, Слободанка /12/ и Сњежана Тепић /4/, Никола Дукић /40/, те Славко /55/ и Славојка Бенцуз /21/.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за злочин у Сердарима, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они првостепеном пресудом били осуђени на 11, односно 10 година затвора.

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button