КОТОР ВАРОШ, 28. НОВЕМБРА – Дјеца и млади треба да буду храбри, одговорни и да не ћуте, већ да реагују и пријаве вршњачко насиље, било да су жртва они или неко кога познају, поручено је на предавању полиције которварошким средњошколцима.

Инспектор криминалистичке полиције у Полицијској станици Котор Варош Младен Петрушић упознао је ученике о појму и начинима испољавања насиља међу дјецом и младима, те посљедицама и посебно указао на значај благовременог реаговања с циљем спречавања и откривања вршњачког насиља.

Потребно је да дјеца и млади реагују и пријаве уколико имају нека сазнања или препознају да се у неким случајевима радило о вршњачком насиљу или су сами жртве. То је потребно да би се адекватно и на вријеме реаговало, да би били идентификовани конфликтни појединци, те благовремено спријечено или откривено вршњачко насиље“, рекао је Петрушић.

Командир Полицијске станице Котор Варош Драган Божичковић истакао је да је од великог значаја да се млади упознају о посљедицама насиља.

Чињеница је да су млади и дјеца најрањивија и најактивнија група корисника друштвених мрежа и дигиталног свијета. Управо због тога су важне превентивне кампање – да се едукују и наставници и родитељи како да препознају све облике насиља и охрабре дјецу да насиље пријаве“, нагласио је Божичковић.

Предавање је одржано у оквиру кампање Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске “Буди сигма! Заустави/пријави вршњачко насиље!”, са посебним освртом на насиље над дјецом у дигиталном добу – дигитално насиље.

Порука кампање свим ђацима је да ћутање никако није рјешење, због чега је на младе апеловано да насиље обавезно пријаве.