Srednjoškolci položili ispit humanosti

KOTOR VAROŠ, 17. APRILA - U Srednjoškolskom centru /SŠC/ “Nikola Tesla” u Kotor Varošu danas je održana akcija dobrovoljnog davanja krvi “Maturanti svom gradu”, u kojoj su prikupljene 42 doze ove dragocjene tečnosti.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Kotor Varoš Borislav Brborović rekao je da su čak 64 učenika željela dati krv, ali da zbog niskog ili visokog pritiska 22 nije bilo u mogućnosti da to uradi.

Podršku učenicima pružili su i profesori SŠC “Nikola Tesla”.

„Ponosni smo na današnji broj prikupljenih doza, a pogotovo zbog činjenice da je sve više mladih koji su svjesni važnosti jedne ovakve akcije“, istakao je Brborović i dodao da su 24 učenika prvi put darovala krv.

On je naveo da će krv biti predata Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, te da dobrovoljno davalaštvo krvi u Kotor Varošu u ekspanziji, što daje garancije građanima da će uvijek imati na raspolaganju dovoljne količine krvi svih krvnih grupa.

Učenik Mašinske škole Nemanja Kalamanda, koji je danas prvi put dao krv, kaže da će se truditi da postane redovan davalac.

„Ovaj čitav proces je trajao oko pola sata, a sama pomisao da sam tim korisno izdvojenim vremenom možda nekome spasio život je neprocjenjiva“, rekao je Kalamanda.

Akcija je organizovana u okviru obilježavanja Dana opštine Kotor Varoša – 24. aprila.