Četiri ekipe iz Kotor Varoša predstavili inovacije na međunarodnom sajmu

Učenici kotorvaroškog Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” nakon deset godina ponovo učestvuju na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih” koja je otvorena u Banjaluci.

Kotorvarošku školu predstavljaju četiri ekipe. Nedžla Hasić i Tijana Vučanović su predstavili solarni dehidrator, Haso Šehović, Mihajlo Kuzmić i Stefan Bibić pametnu rasvjetu, Nikola Kerezović, Igor Gavrić i Srđan Maksimovi Teslin toranj, a Ognjen Knežević poster “S Milankovićem kroz vasionu i vijekove”. Mentor učenika iz Kotor Varoša je profesor Đorđe Smiljić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević poručio je da je Vlada opredijeljena za razvoj ekonomije bazirane na znanju i da će podržavati sve aktivnosti usmjerene ka tome.

– Ove godine smo pokrenuli takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju i sve naše aktivnosti, uključujući i ovaj sajam su usmjerene na razvoj ekonomije bazirane na znanju, čiji su značajan dio inovacije – kaže Rajčević i dodaje da podržava inovativnost, istraživanje, digitalizaciju i razvoj modernih tehnologija, jer u tome vidi veliku razvojnu šansu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da gradske vlasti podržavaju “Inost” kao manifestaciju na kojoj se promovišu dostignuća i inovacije mladih.

– Naš je interes da se u osnovnim i srednjim školama poboljšaju uslovi rada. Prošle godine je grad sa republičkim vlastima radio na 19 objekata osnovnih škola i nekoliko srednjih. Grad je prvi put prošle godine obezbijedio sredstva za dodatno opremanje srednjih stručnih škola jer nema dovoljno opreme na kojoj bi se mladi praktično osposobljavali za zanimanja. Ove godine smo sredstva udvostručili i očekujemo da će se srednje škole javiti sa kvalitetnim prijedlozima za opremanje, što će omogućiti bolje uslove učenicima i inovatorima – kaže Radojičić.

Član Saveza inovatora RS Gordana Lipović rekla je će na ovogodišnjoj izložbi biti predstavljeno 359 eksponata sa učešćem više od 500 autora iz 11 zemalja. Prema njenim riječima na izložbi će biti predstavljeni radovi inovatora, učenika, studenata i nastavnika iz BiH, Srbije, Rusije, Kine, Austrije, Makedonije, Slovenije, Irana, Tajvana, Indije i Indonezije.

Izložbu tradicionalno organizuju Savez inovatora RS i Udruženje inovatora grada Banjaluka, a ove godine izložba je posvećena 140 godina od rođenja Milutina Milankovića i proslavi 22. aprila – Dana grada Banjaluke. Izložba će trajati do 19. aprila u Domu omladine u Banjaluci.