Mediji bruje o nezaustavljivim Krušebrdcima

Kruševo brdo i obnova stare škole u ovoj mjesnoj zajednici privukla je pažnju novinara iz regije. Nakon što je Kruševo Brdo posjetila televizijska ekipa RTRS-a tekst o aktivnostima u ovoj kotorvaroškoj mjesnoj zajednici na obnovi stare škole objavljen je u dnevnim novinama Euroblic i na nekoliko posjećenih portala iz RS a tekst su preuzeli i lokalni portali. Tekst objavljen u Euroblicu prenosimo u cjelosti : 

Neobičan naum meštana Kruševa brda kod Kotor Varoša

Đaka nemaju,a obnavljaju stoletnju školu

Iz malog sela na obroncima Vlašića, do kojeg danas jedva da ima i pravog puta, prošle godine je otišao i poslednji učenik. Život u opustelom Kruševu brdu zamenio je onim u gradu, odnosno Kotor Varošu, gde je kretanje lakše, a prilika je više. Ali u centru sela koje je posle njega prvi put ostalo bez đaka, obnavlja se upravo škola.

Ovih dana vredne ruke nekoliko desetina meštana Kruševa brda i njihovih potomaka čiste ostatke urušenog krova i ostali otpad iz unutrašnjosti oronule i zapuštene stare školske zgrade, napravljene još 1930. godine, za vreme Vrbaske banovine. Stariji i mlađi skupa, odlučili su da je sopstvenim snagama i novcem obnove i vrate joj stari sjaj, a daju novu namenu. Njihovi preci su svojevremeno učestvovali u izgradnji te škole, dok je većina njih u toj autentičnoj jednospratnici, napravljenoj od lokalnih materijala, naučila prva slova i proživela ono u životu najlepše, đačko doba. Neki su tu u školu išli i pre više od 60 godina, a danas joj se vraćaju da bi je sačuvali od propadanja i udahnuli joj novi život.

- Želimo da spasimo ovu školu, jer ona ima posebnu vrednost. Građena je od sedre, što je prava retkost. Napravljena je za vreme vladavine bana Milosavljevića, kao jedna od prvih škola izgrađenih u programu 100 škola, radi opismenjanja naroda u Vrbaskoj banovini. Trudom naroda ovog kraja i uz pomoć banovine ona je tada izgrađena za nepunih šest meseci. Kasnije je u Drugom svetskom ratu služila i kao bolnica za ranjenike, zbog čega je dva puta bombardovana, a oko nje su padale granate i u poslednjem ratu – ukratko prepričava burnu istoriju ove zgrade okružene prirodnim lepotama Drago Lugić, profesor u penziji.

VALENTINA MIŠLJENOVIĆ