Dodik: Maske obavezne i na otvorenom prostoru

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća, ali da se neće vršiti nikakva zatvaranja, dok će maske biti obavezne i na otvorenom i zatvorenom prostoru.

„Ogromne štete ćemo imati kao društvo. Pandemija je do sada napravila štetu ekonomiji od milijardu maraka i to će se osjetiti u narednih nekoliko mjeseci. Ukoliko se situacija ne popravi, ta šteta može biti još veća“ - rekao je Dodik.

"Dodik i njegov sestrić Vico Zeljković na maskama su zaradili milione" - napisao je na svom blogu Slobodan Vasković. Ugovor za realizaciju nabavke jednokratnih troslojnih zaštitnih maski u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci Fond zdravstvenog osiguranja je potpisao sa firmom "Eko piramida inženjering" Banja Luka. Osnivač firme "Eko-piramida inženjering" je Dejan Lukendić, direktor FK "Borac" iz Banje Luke. Međutim, on nije jedini vlasnik te firme, već su suvlasnici i Dragan Popović, kao i Vico Zeljković, predsjednik Uprave FK "Borac" i sestrić Milorada Dodika, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković. Vrijednost tri miliona maski sa PDV-om je gotovo 2,5 miliona maraka.

Cijena jedne maske je 70 pfeninga bez PDV-a, dok sa PDV-om ona iznosi 83 pfeninga.Treba naglasiti da je ova cijena jedne maske u veleprodaji. Prije pandemije cijena jedne maske iznosila je 12,88 pfeninga bez PDV-a, dok je sa PDV-om ta cijena bila sa PDV-om 15 pfeninga i to u maloprodaji.

Praktično to znači da se, prije pandemije, za dva i po miliona KM moglo kupiti, u maloprodaji, 20 miliona maski, piše Vasković.