Vijesti

Nedeljko Glamočak : Srpskom vlada mafija, narod vapi za pravdom

Glamočak smatra da se Republika Srpska prazni kako zbog malih plata, tako i zbog nepravde i pravne nesigurnosti koja izjeda cjelokupno društvo.

– U moru političkih tenzija koje proizvodi ova vlast i ekonomske krize koja pritišće narod, niko ne ukazuje na problem pravde i vladavine prava u našem društvu, tvrdi Nedeljko Glamočak, kandidat SDS za narodnog poslanika iz izborne jedinice 3, i ističe: 

– Ovom narodu treba pravde koliko i hljeba!

Glamočak smatra da se Republika Srpska prazni kako zbog malih plata, tako i zbog nepravde i pravne nesigurnosti koja izjeda cjelokupno društvo.

– Odlaze ljudi zbog straha i brige za sebe i za svoj posao i biznis, i brige za budućnost svoje djece, kaže Glamočak i podsjeća da se iz Republike Srpske  u zadnjih pet godina vladavine ovog režima iselilo stanovništva veličine jednog grada kao sto je  Banjaluka.

– Odlaze vozači, zidari, ali i inžinjeri i ljekari, odlaze porodično sa namjerom da se ne vraćaju, kaže Nedeljko Glamočak i dodaje: 

– Tjera ih nepravda na radnom mjestu, u institucijama, u okruženju.

On podsjeća da je pravosuđe treći stub jedne države i da je zato  u svim društvenim sistemima nezavisno i od vlasti  i od bilo kojeg uticaja.

– Кod nas je, svi smo svjedoci, sudstvo u raljama  partije. Sve se može naručiti iz partije –  i proces i obustava postupka i visina kazne. Dok partija ne da saglasnost, niko ne odgovara za naručena ubistva, pljačku banaka, javnih dobara, zloupotrebe u poplavama, pandemiji, ogorčen je Glamočak i ističe da niko nije odgovarao  u  javnim institucijama zbog političke korupcije, pa ni zbog zloupotreba u izbornim procesima. 

– Pojedini segmenti pravosuđa, tužilaštva, inspekcije i policija  su u službi mafije, tvrdi on i ističe da smo se pretvorili  u društvo u kome je zakon pojedinac, a umjesto vladavine prava vlada mafija.

– Sa takvim državama druge države prekidaju međudržavne i diplomatske odnose, a međunarodna zajednica ih brise  sa međunarodni mapa. Mi smo otišli čak dotle da to sami priznajemo i raskidamo diplomatske odnose  sa državama  sa najvećim demokratskim dostignućima i sa državama sa kojom od privredne saradnje zavisi opstanak naše privrede i, što je najtragičnije, sa zemljom u kojoj živi i radi i u koju se, nažalost, i danas iseljava najveći broj naših građana, ogorčen je Glamočak.

On otvoreno pita: 

– Zašto ćuti naša akademska zajednica, privrednici, a posebno – zašto šute pravnici? Je li se to u sve pore uvukao strah za njihove plate pozicije i radna mjesta? Šta ćete ćutanjem sačuvati, ako vas pravda ne čuva? Ćutanjem samo čekate kada ćete doci na red da izgubite to što imate. Znam da znanja imate i da znate da rješenja ima.

On kaže da stubovi državne vlasti moraju biti jaki, a jaki su ako im je armatura jaka i na pravo mjesto ugrađena.

-Posjedovanje diploma nije garancija znanja. Pored znanja u pravosuđu su armatura dobri zakoni i njihova primjena i provođenje jednako prema svakom građaninu, ma ko on i čiji bio – kaže Glamočak i dodaje da je veoma važno da mora postojati odgovornost za neprovođenje zakona, a pogotovo za zloupotrebu u provođenju zakona. 

-To je ono što mi nudimo, donijećemo zakone koji će urediti svaku oblast društva, ojačaćemo sudove , tužilaštvo, pravobranilaštvo, inspekcije i policiju, kao i revizije i druge kontrolne organe koje provode zakon, dokazanim stručnim kadrovima, ali uvesti i odgovornost i za njih za njihove zloupotrebe ali i nečinjenje. I svi nivoi pravosuđa biće izuzeti od uticaja politike, a niko neće biti izuzet od neznanja i odgovornosti – zaključio je Glamočak.

(BN)

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button