Vijesti

Ništa od pojeftinjenja: U Srpskoj litar dizela i dalje 3,5 KM

Cijene benzina i dizela na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj ove sedmice će mirovati, iako su distributeri prošle sedmice najavli da bi trebalo doći do pojeftinjenja.

Kad je riječ o kretanjima na svjetskoj berzi, cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je pala na 101,16 dolara, što je najniža vrijednost unazad tri godine i nešto.

Iz Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske prije pet dana su saopštili da je i gorivo u Srpskoj pojeftinilo, te da bi još jedno pojeftinjenje trebalo da uslijedi ovih dana.

– Gorivo na benzinskim pumpama u Srpskoj je pojeftinilo, a trend pada biće nastavljen i idućih dana. Pojeftinjenje benzina će biti nastavljeno, a litar će ići do 3,29 maraka po litru, što bi bilo jeftinije i do 20 pfeniga u odnosu na prethodni period. Za dizel je, takođe, primjetna tendencija pada cijene, a za sada je ova vrsta goriva u prosjeku pojeftinila za 10 pfeniga po litru – rekli su tom prilikom iz Grupacije.

Međutim, prosječna cijena dizela trenutno je 3,49, a benzina 3,29 – 3,39 KM.

– Predviđanja su da će ovakve cijene biti na svim pumpama i u ovoj sedmici. Šta će biti nakon toga, trenutno je teško procijeniti – rekli su za Srpskainfo u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske.

U odnosu na prije dvije sedmice, litar dizela i benzina trenutno su u prosjeku jeftiniji za deset pfeniga. Tada je cijena barela „brent“ nafte već bila pala ispod 106 dolara, što se desilo prvi put od maja 2019. godine, a tada je litar goriva u Srpskoj u prosjeku koštao 2,23 KM.

Srpskainfo

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pročitaj i ovo :
Close
Back to top button