Kotor VarošVijesti

Održana Četvrta konvencija mladih u Kotor Varošu

Udruženje mladih “Heroj” je u četvrtak 23.06.2022. godine održalo četvrtu konvenciju mladih u sklopu koje su simboličnom plaketom “Heroj grada” nagrađeni uspješni omladinci iz Kotor Varoša.

Takođe, zahvaljujući podršci Evropske unije, u sklopu ove manifestacije Heroji su donirali 60 lopti za sve osnovne škole u Kotor Varošu. Lopte su proslijeđene centralnoj školi u Kotor Varošu koja će dalje da izvrši podjelu lopti u sve škole.

“Heroji grada” 2022. godine su :

1. Jovana Petrušić sektor humanosti (Jovana Petrušić je rođena 23.01.2003.godine u porodici humanista i dobrovoljnih davaoca krvi, tako da je njen put koji vodi ka Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Kotor Varoš bio jedan logičan slijed nastavka porodične tradicije. Od malih nogu je učestvovala u aktivnostima kotorvaroške Organizacije, a sa navršenih 12 godina postaje član Podmlatka Crvenog krsta i počinje sa intenzivnijim djelovanjem u pravcu promocije osnovnih ideja Pokreta. Prošla je kroz veliki broj edukacija unutar strukture Crvenog krsta. Svoj najveći doprinos dala je funkcionisanju ekipa iz Prve pomoći, kako kao član Podmlatka, tako kao i član Kluba mladih. Jovanu krasi požrtvovanost i pozitivna energija koju je uvijek spremna usmjeriti u pravcu pomoći drugom čovjeku. Iza nje su stotine volonterskih sati, mnogo kilometara koje je prešla na terenu obilazeći svoje sugrađane u stanju humanitarne potrebe, uvijek i iznova puna želje da pomogne i pokuša svijet učiniti boljim, srećnijim mjestom. Poseban angažman iskazala je početkom ove godine kada je sve svoje kapacitete, slobodno vrijeme, snagu i znanje usmjerila ka sanaciji devastirane zgrade Crvenog krsta koja je stradala u poplavi i požaru u februaru mjesecu. Nerijetko je satima čistila i sređivala, ne žaleći se nikad na poslove koje je obavljala. Od maja ove godine aktivirala se kao motivator i promoter članstva u Crvenom krstu, te je neumorno radila sa članovima Podmlatka, ali i srednjoškolcima u svojoj školi.)

2. Vladan Trkulja obrazovanje i društveni angažman (TRKULJA VLADAN – učenik trećeg razreda Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Kotor Varoš, učesnik na tri uzastopna INOSTA MLADIH u Banjaluci, 2022, 2021 i 2020. godine. Osvajač Zlatne plakete na Inostu mladih 2020.godine i dobitnik specijalnih diploma za učešće 2021. i 2022. godine. Učesnik i izlagač na Festivalu nauke 2022. godine u Banja Luci sa projektima 3D štampača, aktivan član Savjeta učenika SŠC “Nikola Tesla”, aktivista Kluba mladih Crvenog krsta Kotor Varoš i dobrovoljni davlac krvi.)

3. Kalamanda Ognjen sektor sporta( KALAMANDA OGNJEN – učenik trećeg razreda Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Kotor Varoš, od 2014. godine trenira rukomet u RK Kotor Varoš, nakon čega, 2018. godine prelazi u banjalučki Borac, na poziciju lijevog beka, s kojim osvaja sledeće titule u 2021. godini:

– 1.mjesto na zavrsnici RS u generaciji 2004

– 3.mjesto na zavrsnici BiH u generaciji 2004

– 1.mjesto na zavrsnici RS u generaciji 2002

– 1.mjesto na zavrsnici BiH u generaciji 2002

– 1.mjesto u 2.ligi RS

– 3.mjesto u 1.ligi RS

1.mjesto u Premijer ligi BiH,

a u 2022. godini sledeće titule:

1.mjesto u premijer ligi BiH

1.mjesto na zavrsnici juniorskog prevenstva RS

1.mjesto na zavrsnici juniorskog prvenstva BiH

Dobitnik 23 medalje i 2 priznanja za najboljeg strijelca 101 gola i 25 pobjeda)

4. Miloš Smiljić sektor kulture (MILOŠ SMILJIĆ – aktivan član Amaterskog pozorišta Jovan Sterija Popović. Uzeo aktivno učešće u regionalnim projektima : “Mladi kao snaga promjene u svojim lokalnim zajednicama”(In fondacija); Edukacija Udruženja gradjana “Zdravo da ste”; “Sva lica aktivizma 2.0”, NVO Genesis; “Nova generacija, novi glasovi”; “Perpetum Mobile”; “Pjesmom protiv podjele”. Igrao u sljedećim predstavama: “Biće” “Maruška Regodina”,”Pjesmom protiv podjele”,”Evgenije Onjegin”,”Zlostavljanje”. Pored svih navedenih aktivnosti aktivan je volonter Crvenog Krsta te član džudo kluba “Mladost” Kotor Varoš.

5. Danilo Vučenović sektor obrazovanja (Danilo Vučenović je učenik generacije 2013-2022 Osnovne škole “Sveti Sava” Kotor Varoš.

Pored odličnog uspjeha iz svih nastavnih predmeta u toku svog osnovnog školovanja, Danilo je pokazao i mnoge druge kvalitete, kao što je predanost u učenju i zalaganje u mnogim nastavnim i vannastavnim aktivnostima, a posebno se isticao kao vjeran i odan drug svojim vršnjacima u razredu, jer je pomagao drugima, često i na sopstvenu štetu. Njegovi drugari u razredu su ga podržavali u svemu, jer je i on uvijek podržavao njih. Sva školska, opštinska, regionalna i republička takmičenja iz nastavnih predmeta fizike, matematike i informatike su bila doslovno organizovana po Danilovoj mjeri, jer je Danilo sa lakoćom na njima uzimao prva mjesta. Ali Danilo se pored nauke godinama bavi i sportom, pa opet moram spomenuti njegova prva mjesta na takmičenjima iz atletike, ali posebno mjesto na ljestvici Danilovih sportskih uspjeha zauzima fudbal. Danilo je dugogodišnji član fudbalskog kluba “Željezničar Sport Tim” Banja Luka, sa kojim godinama osvaja medalje na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Danilo se pored nauke i sporta, istakao i kao mladi umjetnik, učestvujući godinama u glumačkom i stvaralačkom umjetničkom projektu “Čitalići”, gdje je kao aktivan član umjetničkog projekta, gostovao po raznim gradovima naše Republike, te osvajao nagrade za glumačka i umjetnička postignuća. Danilo je vodio i svoju odjeljensku zajednicu, Savjet učenika u svojoj školi, te aktivno

učestvovao i osvajao nagrade kao član Crvenog krsta. Ali najveća vrlina ovog mladog čovjeka je njegov osjećaj za druge, učtivost, skromnost, poštovanje i uvažavanje, kako drugara, tako i nastavnika, roditelja i svih ljudi, koji su ikad došli u kontakt sa njim.

6. Ekipa predstavnika Ritam Evrope sektor promocije grada ( Anđela Petrušić, Nikolina Pejić, Saša Žderić, Lara Andrijević, Lara Višnjić, Danka Đukić su bili glavni akteri na muzičkom takmičenju Ritam Evrope 2021. Osvojili su prvo mjesto i na taj način široko promovisali našu opštinu i plasirali ju među jednu od najčešće spomenutih opština na muzičkim takmičenjima u regionu.

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pročitaj i ovo :
Close
Back to top button