Kotor VarošVijesti

PRIČA VODENIČARA BOŽE ĐEKANOVIĆA ZA BEOGRADSKU ”ILUSTROVANU POLITIKU”

Božo Đekanović, ugledni domaćin iz Grabovice, jedan je od najstarijih vodeničara u podvlašićkom kraju.

Pajnik je vodenice u zaseoku Grabovačka Rijeka, koja je izgrađena prije više od 70 godina.
– Ovu potočaru su u davna vremena gradili moj otac i stričevi Blažo, Tedo i Gostimir, a obnovili smo je 1971. godine. Dotrajala brvna zamijenili smo hrastovim oblicama, a obnovili smo i krov – veli vodeničar iz Grabovice.

Priznaje da su pajnici vodenice u Grabovačkoj Rijeci posebno ponosni na vodeničarski kamen ispod kog se godina ”provlači” najkvalitetnije brašno na sjevernim obroncima Vlašića.

– Ovaj žrvanj su naši preci na leđima čak iz Travnika donijeli. Ne znam koliko im je bilo potrebno da kamenu gromadu iz vezirskog grada do Grabovačke Rijeke donesu, ali sasvim je sigurno da su se pošteno napatili. Dugo su, prema pričanju starijih, tragali za dobrim žrvnjem i u Travniku im se konačno posrećilo. Za sve ove godine žrvanj nas nikada nije izdao – priča Božo.

Sa setom se vodeničar prisjeća davnih vremena, kada je potočara u Grabovačkoj Rijeci bez prestanka čagrtala, jer se brašno tada nigdje nije moglo kupiti, a brojnu čeljad iz pajničkih porodica trebalo je prehraniti.

– U vodenicama su se prve ljubavi rađale, pa i one koje su se krile kao zmijske noge. Nastajala su i prijateljstva koja ništa, pa ni ratovi nisu mogli uništiti. Oni iskusniji vodeničari, kojima je oko često za suknjom letjelo, dobro su znali kome ušur ne trebaju uzimati. Često smo znali u vodenicama, kraj ognjišta, zanoćiti i peći kolače. Divna su to vremena bila i kamo sreće da se opet vrate – kaže vodeničar.

Pajnički dani u ovoj vodenici još uvijek se, po uzoru na dogovor iz davnina, poštuju bez obzira što se sada manje melje, pa je i lakomica često zamandaljena.

– Ispostavilo se da su naši stari dobro znali šta rade kada su mlinište kupovali od komšija, jer ovaj potok nikada nije presušio. I kada su najveće suše nastajale, vodenica je čegrtala i hranila nam čeljad – priča vodeničar Božo Đekanović.

Oko svih potočara u podvlašićkom kraju, pa i oko ove u Grabovačkoj Rijeci, ispredale su se svakojake priče, ali se ona o vješticama i vilama koje je, navodno, u nevremena doba pohode i sada prepričava.

– Ja vile i vještice nikada za svoga života nisam vidio, ali se pričalo kako se nekada znalo desiti da vještica zaustavi vodu na lakomici, pa i vodenica prestane mljeti. Naravno, veliko je pitanje kakva je vještica mogla vodu pregraditi. Prije će biti da je ta vještica ličila na sve osim na vešticu – zagonetan je Božo Đekanović.

”ILUSTROVANA POLITIKA – BEOGRAD”

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button