Vijesti

Vila na Dedinju : Dodik ove sedmice kao Osumnjičeni na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Milorad Dodik dobio je poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine da da iskaz u predmetu Pavlović banka, tačnije o tome kako je kupio vilu na Dedinju u Beogradu 2007. godine. Stvarnim ili fiktivnim kreditom? Tužilaštvo istragu vodi od 2016. Do sada je saslušano nekoliko desetina svjedoka, a Dodik je odbio prvi poziv. Kako saznajemo, u Tužilaštvo je nakon tri godine čekanja stigla i dokumentacija iz Srbije. Hoće li konačno nakon šest godina ovaj predmet biti pokrenut s mrtve tačke?

Vila Milorada Dodika u Beogradu, u elitnom naselju Dedinje, plaćena je 850.000 eura, iako procjene kažu da vrijedi gotovo duplo više. A način kupovine godinama sporan. Prema Dodiku, riječ o kreditu, ali vrlo brzo je otkriveno da je Dodikov kredit u Pavlović banci fiktivan posao te da je Dodik iz vlastitih sredstava kupio vilu, a kredit digao kao pokriće godinu dana kasnije. I taj novac zadržao za sebe. Dodatnu sumnju na cijelu priču stavio je jedan pečat. Onaj Vlade RS-a kojim je kredit ovjeren. 

“Predsjednik Vlade ne lupa pečate, trebalo bi da se zna. Došao je zahtjev da se da potvrda o mom primanju u okviru Vlade i tu je dostavljen ugovor banke. Ja sam potpisao te zahtjeve šta sam trebao i vjerovatno neko od službenika je možda na nekom papiru, ali ovdje na osnovnom ugovoru iz 2007. godine nema. Sve ostalo je špekulacija”, govorio je Dodik 2016. godine.

Ima još. Priča ide dalje i do otplate rata: za navodni kredit na račun Milorda Dodika transakcije na ime rata vršila je grupa iz Pavlović banke – opunomoćeni Radomir Jovanović rođak Slobodana Pavlovića i jedan od osumnjičenih u predmetu Pavlović banka.

“Gospodin Pavlović mu je dao taj novac da kupi tu vilu, a onda kada se to otkrilo gospodin Pavlović je pečatom Vlade RS-a ugovor ovjerio kojim Pavlović vrši pozajmicu Dodiku. Međutim, i ta pozajmica je bila fiktivna i ja lično znam da je kako gospodin Pavlović tako i zaposlenici kod Pavlovića, njegov direktor i Blago i Drago i njegov zet Jovanović nosili su rate, keš novac po 7-8 hiljada i otplaćivali taj fiktivni kredit Milorada Dodika”, priča Duško Tomić, bivši advokat Slobodana Pavlovića.

Nadalje, nakon odobravanja kredita Miloradu Dodiku Slobodan Pavlović i sam je dobio kredit od Investiciono- razvojne bakne RS-a u iznosu od pet miliona maraka.

“Razvojna banka je banka tragedije, užasa i kriminala. Razvojnom bankom uglavnom je raspolagao Milorad Dodik i davao je kredite onima koji su dio od svojih kredita njemu vraćali”, dodaje Tomić.

Indikativno, Dodik je i, kako se spekulira, suvlasnik Naše banke koja je kupila upravo Pavlović banku 2019. godine.

Dakle, sve o kupovini vile Milorada Dodika manje više je javna tajna. Ali još čekamo na sudski epilog. Istraga se vodi još od 2016. Kako saznajemo, dokumentacija na koju je državno Tužilaštvo čekalo konačno je stigla iz Srbije. A Milorad Dodik prespavao je aktivnosti Tužilaštva, ali aktivnosti Sjedinjenih Država u borbi protiv korupcije itekako su mu poznate. 

“Do mene su došle informacije da službenici Američke ambasade rovare po Tužilaštvu i traže podizanje optužnice, kako bi na bilo koji način došlo do toga da se moja tvrdnja da se protiv ne vodi niti jedan postupak ni na jednom sudu ni u regionu, a pogotovo ne za neku vrstu korupcije, oni sad pokušavaju da nađu nekog podanog tužioca u Tužilaštvu BiH koji bi podigao neku navodnu optužnicu”, rekao je Dodik.

Ipak poziv za saslušanje o Pavlović banci i kupovi vile Dodik je dobio

“Ukoliko se ne pojavi Milorad Dodik bit će data naredba za privođenje i nemam dileme da je ovo početak velikog kraja Milorada Dodika, kriminalca kakvoga BiH odavno nije imala”, poručuje Tomić.

Tomić nadalje navodi da bi, da je živ, Slobodan Pavlović mogao dati neke ključne odgovore. No, on je prije godinu dana stradao u saobraćajnoj nesreći u SAD-u. I pitanje kupovine vile i njenog sudskog epiloga nije jedino ono koje je trenutno iznad glava mnogih, a najviše upravo Dodika – Da li Beograd slanjem dokumentacije koja pokazuje tok novca u vezi s vilom na Dedinju Dodiku šalje  poruku. Onu da gubi oslonac s one strane Drine?

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button