Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja poginulim borcima u Kotor Varošu danas je obilježena 31 godina od formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade, čijih je 109 pripadnika dalo život za odbranu Republike Srpske.

Parastos za poginule borce služio je protonamjesnik Damir Vrhovac, koji je rekao da je Prva laka kotorvaroška pješadijska brigada imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla odbrani Republike Srpske.

“Imena poginulih boraca zauvijek će ostati upisana u oltaru slobode – da budu vječni putokaz i svijetao primjer pokoljenjima koja dolaze – kako se ljubi sloboda i svoja rodna gruda“, naglasio je Vrhovac.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić je istakao da je ratni put Kotorvaroške brigade bio trnovit i težak, te da su dijelovi jedinica kao i kompletna brigada učestvovali na kotorvaroškom, vlašićkom, posavskom, maglajskom i teslićkom ratištu.

“Kotorvaroška laka pješadijska brigada imala je izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima, jer je zaštitila srpski narod i pomogla stvaranju Republike Srpske, a nastala je iz potrebe srpskog naroda za odbranom“, poručio je Ostojić.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović podsjetio je da su 363 pripadnika Kotorvaroške brigade teže ili lakše ranjena u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Okupljanjem i obilježavanjem, uz parastos i polaganje vijenaca, čuvamo uspomenu na drage ljude koji su zaslužni za sve što danas imamo“, napomenuo je Savanović.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je rekao da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u “granični kamen” otadžbine i djelom zadužili nove generacije.

Vijence i cvijeće kod Spomen-obilježja položile su delegacije republičke, kotorvaroške i čelinačke Boračke organizacije, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Policijske stanice i opštine Kotor Varoš.