Divlje svinje poljoprivrednicima s područja Maslovara, kod Kotor Varoša, prave velike probleme jer danima već haraju njihovim poljima kukuruza i uništavaju zasijane površine.

Naime, kako su za „Nezavisne“ kazali poljoprivrednici iz ovog kotorvaroškog sela, ovo nije prvi put da divlje svinje prave ovakav haos, ali, kako dodaju, nakon svih problema koje su imali sa vremenskim nepogodama, mnogo usjeva je tada uništeno, ovo što divlje svinje haraju poljima je kraj za njihovu proizvodnju.

– Prošle godine smo imali isti problem Tada nam je takođe uništen veliki dio polja koje je bilo zasijano kukuruzom – rekao je jedan od mještana kojem su divlje svinje uništile zasijano polje.

Kako dodaju, predstavnici lovačkog udruženja koje je nadležno za ovaj dio su izlazili na teren nekoliko puta, ali niko ništa konkretno nije uradio.

– Rođak i ja zajedno imamo zasijanih oko 13 dunuma, a već je uništeno više od dva dunuma. Šta će tek biti do kraja sezone? Čini mi se da do berbe neće ostati ništa – kazao je jedan od mještana.

Kako ističe, svako veče dežura u svojoj njivi pokušavajući da spasi šta se spasiti može.

– Mi se mijenjamo, dežuramo, ali sve je to bezuspješno jer kad oni dođu u toku noći mi njih ne vidimo kada ulaze u polje jer je mrak, te im samim tim i ne možemo ništa – kazao je ovaj poljoprivrednik.

Kako dodaje, niko ne smije sam da izvrši odstrel divljači jer nije počela lovna sezona.

Ovaj problem imaju poljoprivrednici širom Maslovara jer je to najveća mjesna zajednica na području Kotor Varoša, s obzirom na to da je sa svih strana okružena šumom.

Da trenutno na teritoriji Maslovara veliki problem predstavljaju divlje svinje potvrdio je i Srđan Ćorić, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu u opštini Kotor Varoš, koji ističe da su prije dva dana poslali inicijativu lovačkim udruženjima na području ove opštine da prije vremena počne lovna sezona na divljač.

– Komisija je izlazila na teren te smo nakon toga poslali inicijativu za otvaranje sezone lova na divlju svinju što prije, jer se samo tako ta njihova brojnost može svesti na što manju mjeru –  rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, postoji i opasnost od afričke kuge svinja, koja je, kako kaže, već na pragu jer je registrovana u Doboju, koji je na svega 80 kilometara od Kotor Varoša, a Maslovarama je još bliže.

Slobodan Župljanin, predsjednik Lovačkog udruženja “Jelovka” iz Maslovara, ističe za “Nezavisne novine” da su upoznati sa problemom sa kojim se suočavaju mještani Maslovara, te su, kako kaže, primili inicijativu opštine, koju će uputiti Lovačkom savezu Srpske.

– Godišnji plan i program lova određuje Lovački savez, mi ćemo svakako njima poslati, te se nadamo da će sezona krenuti početkom septembra, umjesto početkom oktobra – rekao je Župljanin.

Nezavisne